2012. március 21., szerda

Indiánok aranya

Bogotában meglátogattuk az aranymúzeumot (Museo Del Oro), több mint fél napot töltöttem itt.
Lenyűgöző a több, mint 6000 kiállított darab. Legtöbbjük arany, de van fazekas munka, fa, kő, kagyló és textil lelet is.

Krisztus előtt több ezerből származó tárgyak is vannak jócskán.
Óriási élmény volt látni ezeket a több ezer éves indián kultúrákból származó használati és dísztárgyakat a maguk művészi megközelítéseivel. Számos indián kultúra volt Kolumbiában, térben és időben is elszórva, pl. Calima, Quimbaya, Muisca, Zenu, Tierradentro, San Augustín, Tolima, stb. Az ezekből származó leleteket foglalja össze a múzeum (ami asszem a nemzeti bank tulajdona..).

Külön jó, hogy az arany tárgyakat az ember-arany viszonylatban taglalja a múzeum, bemutatva az arany bányászat, feldolgozás, megmunkálás részleteit, az arany szerepét a mindennapokban, öltözködésben, vallási ceremóniákban, és a különböző társadalmi csoportok esetében. Az indiánok kozmológiájával és szimbolizmusával külön terem foglalkozik, ez volt a kedvencem.

Minden tevékenységnek meg volt a maga ideje - a halászaté, vadászaté, építésé, sámáni szertartásoké, mindez azért, hogy a természet harmóniája ne törjön meg, fenntartható legyen a törzs élete. (Tanulhatnánk tőlük ma is) Az időpontokat kozmológiai megfontolások alapján találták ki. Ha mégis úgy érezték, vétettek a harmónia ellen, áldozatot mutattak be. Rengeteg aranytárgyat áldoztak például tavakba dobva őket. (Amiket aztán sokszor a spanyolok összeszedtek) Néhány kultúrában emberáldozat is volt, de több helyen erre a célra egy papagáj is elment, ha tudott beszélni. :)

A sámánok különféle tudatmódosítók hatása alatt (pl. kokain, vagy yopo) kommunikáltak az ősökkel, különféle szellemekkel, az alsó világ és a felső világ lakóival, tanácsot, iránymutatást kértek. Az zsákmány vadállatok gazdáival lezsírozták, mennyit lehet levadászni belőlük. Úgy gondolták, a mi világunk a középső világ, ami a felső világ és az alsó világ ütközőpontja, frontja. (Ismerős, nem?..) A Földre az életet hatalmas ősök hozták, akik mindent megadtak az embernek, amire szüksége van az élethez. Ahogy a rovarok több életfázison mennek át, az élet spirális, minden lény meghal és ujjá születik. Maga az idő is spirális, amint ugyanazok a dolgok ismétlődnek a természetben. A leletek közt előkerülnek misztikus, félig kígyó, félig madár, vagy denevér emberek, ezek polimorf ősök, vagy hatalmas ősrégi hősök, vagy átszellemült sámánok, akik a révületben épp például madárként szemlélik a világot.

Sok érdekesség van, de most már lelövöm magam, jöjjenek a képek!

































1 megjegyzés: